yandex

Su Deposu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Su Deposu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dünyada maalesef su kıtlığına doğru ilerleyen bir süreci yaşamaktayız. Bu nedenle su tasarrufu ülkemizde de oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. Su tasarrufunun gerekliliği ile birlikte yağmur sularının toplanması ve depolanması da konutların, hayvan çiftliklerinin veya endüstriyel tesislerin çevresindeki suları yeniden kullanmanın çok verimli ve uygun maliyetli bir yolu olduğunu göstermiştir.

Şebeke suyunu kullanmadığınızda, yağmur sularını depoda biriktirmek temiz su sağlamanın harika bir yoludur. Şebeke suyuna bağlıysanız da bir su deposu kullanmak size suyunuzu istediğiniz zaman ve şekilde kullanma özgürlüğü verir.

Bir su deposunun evinizin, çiftliğinizin veya sitenizin görünümünü etkileyeceğinden mi endişeleniyorsunuz? O halde doğru yerdesiniz, bizimle tanışın 😊 çünkü Santaş, su tanklarının konulacağı yere ve amaca uygun çözümleri sizlere sunar. Su depoları çeşitlerini ve ölçülerini inceleyebilirsiniz. 

Su Tankı Satın Alındıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Santaş su depoları, size uzun ve sorunsuz hizmet verebilmek için uygun kalıplar ile tasarlanarak üretilir. Tanklarımız son derece dayanıklı olsa da yanlış kullanım ve kurulum tankın, bağlantı parçalarının ve aksesuarların hasar görmesine neden olabilir. Kullanım ve kurulum talimatlarına uyulmaması 2 yıl garanti süresini geçersiz kılacaktır.

Teslimat anında, deponuzda kusur veya hasarı olup olmadığını hemen inceleyin. Depolarınız size eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde size teslimat anında evrak ile bildirilmek ve teslim edilmektedir. Bundan sonraki süreçte nakliye dahil yaşanabilecek tüm kusurlar müşteri sorumluluğundadır.

Deponuzu nakliye aracından indirirken araç kenarlarındaki ilavelere, araç zeminindeki kesici delici ve ineceği, yerleştirileceği zeminde keskin nesnelerle temasından kaçının. Uygun önlemler alınmazsa forklift bıçakları önemli hasara neden olabilir. Tankların bağlantı parçaları üzerinde düşmesine ve taşınmasına engel olun. Mümkün olduğunca büyük depolama tankları yani 20 ton ve üzerini bir vinç yardımıyla taşınmalıdır. Nakliye ve vinç hizmetleri müşterilerin kendilerine aittir. Tank indirilirken, çıkış maşon bağlantısının zarar görmemesi için dikkat edin.

Tankın alt zeminini düz ve terazili olarak depo ölçülerine uygun dizayn edin. Beton dökerken demir donatılı yapmanız mukavemeti arttırarak direnç sağlayacaktır. Tankın çapından daha büyük olmasına lütfen dikkat edin. 10.000 litre su tankı için 10 ton, ancak farklı bir yoğunlukta malzeme konulacaksa ağırlığın daha fazla olduğunu düşünerek statik yük hesabı yapmayı unutmayın.

Bununla birlikte, yapacağınız zeminin yuvarlak olma zorunluluğu yoktur dikdörtgen ya da kare biçiminde de beton dökülebilir. Önemli olan su tankının çapından daha büyük şekilde tankın hiçbir kenarının dışarda kalmamasıdır.

Demir ızgara destek sehpası ya da platformu yapılacaksa, konulan tank ağırlığı ve içindeki su miktarı sehpa ayaklarında statik yük oluşturduğu için yoğunlaşır. Bu nedenle kullanılacak demir profil kalınlık ve genişlikleri doğru belirlenmelidir. Ayrıca depo düz zeminde durabilsin diye yapılan ızgara üzerine ya yeterli kalınlıkta düz sac ya da baklava dilimli sac vidalanmalıdır. Düşme, rüzgar, sismik yükler ve kazara temas nedeniyle hareket etmesini önlemek için depoların iple kuşaklanması gereklidir. Platform yapısının deponun amaç için uygun şekilde tasarlanmasını sağlamak, alıcının sorumluluğundadır.

Tankın üstüne ağır ekipmanlar monte etmeyin. Boru ve vanaların altını tam olarak destekleyin, böylece tankta harici ağırlık yüklemesi olmaz.

Depolar, sadece kimyasalların atmosferik şartlarda depolanmasında kullanılmak üzere tasarlanmıştır bu depolara asla vakum veya basınç uygulamayınız.

Suyu Ne İçin Kullanmayı Düşünüyorsunuz?

Bu durum müşteriden müşteriye önemli ölçüde değişecektir. Konut müşterileri yağmur sularını, havuzlarını doldurmak ve bahçelerini sulamak için kullanmayı düşünürken; tarımsal müşteriler tankları yüksek tonajlarda su toplayarak sulama yapmak için; çiftlik sahipleri yıkamada kullanım suyunda ya da filtrasyon ile hayvanlarında içme suyu için kullanabilir. Bu da çok farklı tank çözümleri sağlar. Santaş su depoları için alternatif çözümleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Su Deposu Almadan Önce Ne Yapmanız Gerekir?

Tankınızı kullanacağınız zeminin mutlaka terazide ve düz bir zemin olması gerekmektedir. Satın aldığınız deponun kullanım ömrünün doğrudan zemine bağlı bir faktör olduğu lütfen unutmayınız. Bulunduğu zeminin beton olması tercih edilmelidir. Bu nedenle su deposu almadan önce zemin hazırlığının yapılması gereklidir. 

Su Deposu Üzerinde Hangi Aksesuar Bulunmaktadır?

Tüm tanklarımızın üzerinde standart ölçülerdeki çıkış maşonu bulunmaktadır. Ancak kullanım ve ihtiyaçlara bağlı olarak depoya göre değişkenlik gösterebilecek giriş ve çıkışlar özel olarak hazırlanabilir. 

Depolarımız üzerinde şamandıra yeri ve şamandıra bulunmamaktadır. Ancak özel talepler doğrultusunda şamandıra konulması için yeri açılmaktadır. 

Depolarımız üzerinde küresel vana ya da kelebek vana bulunmamaktadır.

Tüm tesisat bağlantı elemanlarının ve montajın bir uzman tesisatçı tarafından yapılması önemle tavsiye edilmektedir.

Santaş satış ekibi, özel gereksinim talepleriniz için sizi ihtiyaç duyabileceğiniz ek aksesuarlar hakkında tavsiyelerde bulunmaktan mutluluk duyacaktır.

Bir Su Tankı Kurmak için Belediye ya da İtfaiye Onayı Gerekli midir?

Çoğu yerel yönetim, su tasarrufunu ve tankların kurulumunu desteklemektedir. Ancak yangın suyu deposu içme suyu deposu, kullanım suyu deposu gibi binaların özel proje şartları gerektiren işlerde devlet onayı gerekliliği yerel yönetim bölgelerine göre değişkenlik gösterebilir dolayısıyla onay süreçleri için ilgili belediye ve itfaiye yetkililerine danışmanız faydalı olacaktır. 

Santaş Su Depoları Nasıl Üretilir?

Tanklarımız, iki farklı teknoloji ile üretilmektedir. Bunlardan birisi rotasyon teknolojisi ile LLDPE düşük yoğunluklu ithal polietilen hammadde ile diğeri Blow Molding şişirme teknolojisi ile HDPE yüksek yoğunluklu ithal polietilen hammadde iledir. Depolarımız, uluslararası sertifikalı belgeli üretim tesisinde titizlikle üretilmektedir. Türkiye’deki aynı anda dört mevsim iklim şartları gözetilerek hem sıcak hem de soğuk şartların (-5 °C / +60 °C) üstesinden gelebilecek şekilde hammadde ve üretim prosesi ile özenle üretilmektedir.

Su Tankımdan Su İçebilir Miyim?

Santaş su depoları, içme suyu bulundurmanız için onaylanmış (Tarım Bakanlığı ve Hıfsıhıza tarafından) plastikten yapılmıştır. Ancak ağzı açık su bulunan depolarda içme, yemek pişirme ve kişisel yıkanma için kullanılmamalıdır. Ayrıca yağmur suyu depolarının içmede kullanılması tavsiye edilmez. Bu durumda yağmur suyunu insan tüketimi için kullanmanıza imkan verecek filtreleme ve su arıtma sistemleri kullanmanız tavsiye edilmektedir. İlaveten artezyen yani kuyu sularının sularının yapısı gereği yosun, alg üreten kuyu sularının depolarımıza bir zararı yoktur ancak içilmesi uygun değildir.

Su Depomdaki Suyu Ne Zaman Kullanabilirim?

Biriktirdiğiniz yağmur sularını ya da şebeke sularını su depolarımızda stoklarsanız bunu istediğiniz zaman ve istediğiniz amaç için kullanabilirsiniz. Su deposu sisteminiz şebeke su sistemine bağlıysa, bazı nüfus yoğunluğu olan zamanlarda (bayram ve tatil günleri gibi) su kesintileri yaşandığında veya su idarelerinin tadilat/onarım zamanlarında susuz kalmamak için su deponuzu kullanmak çok iyi bir fayda sağlayacaktır.

Su Deponuz ile Birlikte Herhangi bir Pompaya, Motora, Dalgıça veya Hidrofora İhtiyacınız var mı?

Depodaki suyunuzun şebeke suyuyla aynı basınca sahip olmasını istiyorsanız bir hidrofor kullanılması önerilir. Hidrofor seçiminde (su deposu ve suyun basılacağı yer arası mesafe ve yükseklik kaç metre, eğim ne kadar, sistem kaç kat ve kaç daireden oluşmakta vb) Santaş satış ekibimize, ihtiyacınız olan özellikteki ürünü danışmanız durumunda bilgi ve tavsiyeleri sizinle memnuniyetle paylaşıyor olacağız.

Pompanızın üzerini Örtmeniz ya da Onu Güneşten Korumanız Gerekir mi?

Hidrofor üreticilerinin çoğu, pompanızın çalışma ömrünü uzatmak için çevresel faktörlerden korumanızı önerir. Bir koruyucu ayrıca gürültüyü azaltır. Örneğin 500 litrelik polietilen depolarımızın içerisine hidroforunuzu konumlandırırsanız ciddi bir sesi kesecektir.

Su Tankının Garantisi Nedir?

Santaş Su Depolarının, kullanım talimatları ile geçerli olacak 2 yıllık sınırlı garantisi vardır.  

Unutmayınız ki araçlarda verilen garanti süresi de 3 yıldır. Bu süre sonunda araçları atmamaktayız bakım yapıldığı sürece uzun yıllar boyunca hatta 20 yıldan uzun süre kullanılmaktadır. Santaş Su Depoları da kullanım talimatlarına uyulduğu sürece size uzun ömürlü kullanım imkanı sağlayacaktır.

Su Deponuzun Çıkış Maşonuna Nasıl Bir Hortum Bağlantısı Önerilir?

Santaş, su deponuza yük binip zamanla çıkış bağlantısında herhangi bir sorun yaşamamanız adına hafif ve esnek (fleksi) hortum önermektedir.

Su Tankı ve Sistemleri Bakım Gerektirir Mi?

Tankınızın içerisinde düzenli olarak dipte tortu birikmesi ve haşere girmesi gibi sorunları önleyebilmek için giriş, çıkış bağlantılarının ve depo kapağının kontrol edilmesi gereklidir. Ayrıca zemin çökmesi, toprak kayması, ızgara üzerinde duran depolar için yamulma vs gibi durumları kontrol etmeniz ve bakımını yapmanız önerilmektedir. Tankınızı 6 ayda 1 kez temizledikten sonra antibakteriyel olması için klor verebilirsiniz. Yağmur suyu deposu ise çatı oluklarınızın temiz olduğundan emin olun çünkü depo altında zamanla suyunuzun kirliliğine bağlı olarak çamur birikintisi, yaprak olmuş olabilir. Bu durumda süzgeç gibi geçici çözümler ya da filtrasyon gibi kalıcı çözümler kullanılabilir. Tek katmanlı beyaz (natürel, şeffaf) renk bir depoya sahipseniz ya da uzun süre duran ya da kuyu suyunu depoluyorsanız deponuzda zamanla güneşin de etkisi ile yosun, alg oluşumları görülebilir. Bu gibi durumlarda su tankınızı temizletmeniz ve sonrasında Santaş satış ekibimize danışarak önerilerimiz doğrultusunda güneş geçirimsizliğini sağlayabilirsiniz. 

Su Tankı ve Endüstriyel Tank Arasındaki Fark Nedir?

Normal standart su depoları genellikle sulama, evsel kullanım ve içme sularının depolanması ve yangın suyu deposu olarak kullanılır. Fabrikasyon üretimlerde ise endüstriyel polietilen tanklar kullanılmaktadır.

Endüstriyel kimyasal tanklar, üretimde kullanılacak ise genellikle konik silo tip, stoklama tankı olarak kullanılacak ise dikey tip seçilir. Polietilen kimyasal depoları, su depolarından ayıran nokta ise ürün özgül ağırlığı yani yoğunluğudur. Su tankları ise suyun yoğunluğuna (1 g/cm3) göre üretilmektedir. Kimyasal tankları ise ürün yoğunluğuna göre tarafımızca özel üretime alınmaktadır.

Standart su depolarımız, aşındırıcı asidik/bazik kimyasal maddeler için tasarlanmamıştır. Su tankları genelde manuel olarak dolup kendi basıncıyla boşalırken, endüstriyel tanklar ise pompalarla dolar ve boşalır.

Prosesinizde kullanacağınız kimyasal içeriğini Santaş satış ekibimiz ile paylaşmanız durumunda, ilgili uzman personellerimiz gerekli tank tipini sizin için belirleyecektir. 

Santaş su tankları üzerinde standart polietilen çıkış bulunmaktadır. Özel talepler doğrultusunda fark ödenerek sarı pirinç çıkış de takılabilir. Santaş Endüstriyel (Kimyasal) tanklarda ise talebe ve kimyasal içeriğe göre genellikle polietilen çıkış takılmaktadır. 

Depo Çıkış Ölçüsünü Daha Büyük Açtırabilir Miyim?

Santaş su depoları ilgili litreye göre, basınç şartlarının da gözetilmesi ile standart ölçülerdeki çıkış maşonuna sahiptir. Depolarımıza en büyük 2’’ inç çıkış maşonu takmaktayız. Bu şekilde deponuz uzun ömürlü olacaktır. Ancak üstündeki 2,5’’, 3’’ ve 4’’ ölçülerinde çıkış maşonu talepleriniz için Santaş satış ekibimiz ile durumu paylaşmanız durumunda sizi daha detaylı bilgilendirecektir.

Depolarınızda Hangi Hammadeyi Kullanıyorsunuz?

Santaş su depoları olarak, polietilen su depolarımız için rotasyon teknolojisinde genellikle alçak yoğunluklu (LLDPE) orijinal polietilen hammadde kullanılırken bazı özel üretim taleplerinde (HDPE); Blow molding şişirme teknolojisinde yüksek yoğunluklu (HDPE) orijinal polietilen hammadde kullanmaktayız.

Santaş Su Depolarının Gıdayla Temasında Problem Olur mu?

Polietilen su depolarımızı üretmek için kullanılan polietilen hammadde, gıda belgelidir. Yani tankınızın içerisinde kuru gıda maddelerini (un, bakliyat vb.) sıvı gıda maddelerini (zeytinyağı, mısır yağı vb.) güvenle kullanabilirsiniz.

Depomun Esnemesi Normal mi?

Polietilen, yapısı gereği esnek bir malzemedir. Isındıkça daha esnek hale gelir. Orijinal hammadde ile üretilen polietilen su tankının sıcak soğuk hava değişimlerinden dolayı genişlemesi ve daralması hava şartlarına uyum sağlaması olağan bir durumdur.

Ancak depo içerisinde sürekli olarak yüksek sıcaklıkta (50 °C’ den fazla) su veya kimyasal madde bulunduracaksanız, tankınızı ömrü boyunca güvenli bir tank olarak sürdürmenizi sağlamak için Santaş satış ekibimize bilgi vermeniz durumunda standart değil ihtiyacınıza uygun olarak size özel üretim kilogramı ve et kalınlığı daha yüksek cidarlı bir tank almanız için size memnuniyetle yardımcı olacağız. 

Depolarınızın Dayanması İçin Tasarladığınız Maksimum Sıcaklık Nedir?

Polietilen depolar, 23 °C'lik standart bir sıcaklığa göre tasarlanmıştır. Depolama tanklarımızın fiziksel özellikleri, uluslararası kabul görmüş bir standartta test edilmiş ve rapor edilmiştir. Bu, tankın orijinal performans beklentilerinin korumasını sağlamak için tank içeriğinin 23 dereceyi geçmemesi gerektiği anlamına gelir. Kullanacağınız su ya da madde, tankın tasarım ömrü boyunca polietilen üzerine etki eder. Standartlardan daha yüksek sıcaklıklarda çalışmaları da mümkündür. Polietilen tanklar için sürekli kullanım sıcaklığının 50 derece °C'nin üzerinde olduğu herhangi bir uygulama önerilmez. Bu tür uygulamalar için Santaş satış ekibimizden özel üretim depolarımız hakkında detaylı bilgi edinmeniz gerekmektedir.

Santaş Su Depolarında Basınç Olabilir Mi?

Santaş su tanklarının tüm tasarımlar (her litrenin kendi hacmine göre bir basıncı vardır) için ayrı bir basınç vardır. Damlama sulama gibi çözümler için de cazibe ile sulama yapabilirsiniz. Depo yüksekliğini arttırdığınızda da depo basıncı da artacaktır. Ancak bu basıncı lütfen hidrofor basıncı ile kıyaslamayınız. Daha yüksek basınç ya da debi istenmesi durumunda gerekli mesafe ve yüksekliğe uygun olarak seçilecek olan hidrofor kullanılmalıdır.

Depolarınızın Cidar Kalınlığı Nasıl Belirlenir?

Her litre, tonaj ve kalıp için depo ağırlığı ve depo et kalınlığı değişmektedir.

Depo satın alırken tankın gerçek ağırlığı da bazen iyi bir karşılaştırma olmayabilir. Daha düşük yoğunluklu polietilen ve daha düşük dereceli polietilen, polietilenin daha düşük fiziksel özelliklerini telafi etmek için daha kalın duvarlar gerektirir. Bir tankı üretmek için kullanılan daha fazla hammadde, onu daha iyi bir tank yapmaz. Hatta bazen polietilen esnekliğinin kaybolmasına neden olur depoyu sertleştirerek kırılmasına neden olabilir. Depo tasarımının (kuşaklarının yapısı, kalıp basınç dengesi) kalitesi, polietilen hammadde, kalıp tasarımı ve rotasyonel kalıbın rijit yapıda (alüminyum kalıp/sac kalıp farkı, radüslerin kusursuzluğu, rotasyon fırınında hammaddenin kalıba eşit dağılımı vb) olması ve imalat sonrası kontrol kabiliyetine göre belirlenir.

Santaş Tanklarında Hangi Kimyasallar Saklanabilir?

Santaş kimyasal direnç tablosuna bakarak polietilende depolanabilen kimyasallar için kılavuzumuz sayesinde sizleri yönlendirmekteyiz. Kimyasal madde tedarikçiniz ile iletişime geçerek kimyasal madde içeriklerinin; yoğunluk, konsantrasyon (saflık yüzde oranı) ve sıcaklık konusunda Santaş satış ekibimize lütfen ayrıntılı bilgi veriniz. LLDPE polietilen hammadde için verileri yoksa, LLDPE' ye en yakın eşleşme HDPE polietilen hammadde olacaktır.  Kimyasal tedarikçiniz, sizlere ürünlerinin yapısını ve özelliklerini anladıkları için genellikle en iyi tavsiyede bulunacaktır.

Eğer daha önce başka marka bir kimyasal tank satın aldıysanız ve bu deponuz patladıysa lütfen bu durumu da satış ekibimiz ile paylaşınız. Gerçek hayat tecrübeleri, laboratuvar testlerinden çok daha doğru performans sonuçları sağlayacaktır.

Su Depolarında Havalandırma Gerekli Mi?

Depo kapağının içindeki dönüş kıvrımları bir miktar hava sirkülasyonuna izin verir. Depoya su doldurmak için mekanik bir pompa (hidrofor ya da dalgıç) kullanıldığında, bu tipik olarak depo üzerinde aşırı basınca neden olmaz. Ancak bazı motor arıza durumlarında ani yapılan basınç ya da çekme vakumlama yapmasından dolayı deponuzun kullanılmaz hale gelmesine neden olur. Polietilen depo içerisinde mazot bulunduracaksanız, havalandırma yapmanız tank ömrünün artmasına neden olacaktır.

Soğuk Hava Santaş Su Depolarına Zarar Verir Mi?

Donma sıcaklıklarının polietilen tank üzerinde bir etkisi olmayacaktır. Ancak depo dışındaki su gelen boru hattına girmeden donarsa bu durumda yapacak bir şey kalmamaktadır. Depolarımıza belirli aralıklarla darbe testi yapmaktayız ancak soğukta tankınız yapısı gereği bir miktar sertleşecektir. Yine de herhangi bir sıcaklıkta özellikle keskin nesnelerle ve ani darbelerle tankı etkilemekten kaçınmak için her türlü çabayı göstermeniz önerilir.

Polietilen Tanklar Ek Yerlerinden Ayrılır Mı?

Aslında polietilen tanklar, monoblok üretilir yani eksiz ve birleşim yeri yoktur. Ürünün dışında görülebilen ve birleşme yeri gibi özellikle yatay polietilen depolarda görünen çizgiler, bir kalıbın iki parçasının birleştiği yerdir. Ancak ürün iki taraftan birleştirilmediği için tank işlem sırasında tek bir katı parça olarak kalıptan çıkmaktadır.

Santaş Su Depoları Yeraltına Gömülebilir Mi?

Standart polietilen depolarımızın direk toprak altı tankı olarak kullanılması önerilmez. Yer üstünde kullanım için özel olarak tasarlanmış tanklar gömülemez çünkü tankın etrafındaki toprağın ağırlığı depo cidarının siz farkına bile varmadan çökmesine neden olabilir. Deponuzu yer altı tankı amacıyla kullanmak isterseniz lütfen nasıl kullanmanız gerektiğiyle ilgili Santaş satış ekibimizden bilgi alınız. 

Su Tankım Kaç Yıl Dayanacak?

Bir polietilen tankın ömrünü etkileyebilecek birçok değişken vardır. Deponun zemini, deponun hammaddesi, deponun kilogramı, deponun kalıp yapısı, deponun güneşe karşı UV direnç katkısı, depoya dışardan kasti bir müdahalede bulunulması, depoyu dolu olarak taşımak, depo çıkış maşonunun desteklenmemesi, depo çıkışında fleksi hortum kullanılmaması gibi faktörler depo ömrünü değiştirmektedir. Tankta depolanan malzemenin türü, konsantrasyonu ve sıcaklığı da ayrıca önemli değişkenlerden bazılarıdır. Santaş Su Depolarının pek çoğu neredeyse sınırlı (2 yıl) garanti süresini 5 kat aşmaktadır.

Bazı kimyasalların polietilen üzerinde uzun vadeli etkileri olacaktır. Bu nedenle kimyasal maddeleri depolayabilmeniz için özel üretime almamız gerekir. Çünkü sodyum hipoklorit, hidroklorik asit, şlam, sodyum hidroksit, sülfirik asit gibi maddeler birbirinden farklı yoğunluklara sahiptir.

Polietilen Su Deposu Nasıl Tamir Edilir?

Su deponuzun ömrünü uzatmak için tüm kullanım talimatlarına uygun yerleştirmeli (en önemlisi düz beton zemine konulmalı) ve kullanmalısınız. Ancak tüm gerekli kurallara uymanıza karşın dışardan kasti müdahaleler (bıçak girmesi, kurşun sıkılması vb.) ya da istenmeyen kazalar meydana gelebilir (araç ya da forklift gibi iş makinesi çarpması, hidrofor arızalarında ani basınç verme ya da vakumlama vb.) Bu tür durumlarda ilk önce tank satın aldığınız ilgili yere danışmalısınız. Zarar gören depo görsellerini uzaktan ve yakından fotoğraflamanız ve göndermeniz gerekmektedir. Bazı tankların kırılma noktasına göre tamirleri mümkün iken bazıları için mümkün değildir. Su tankınız polietilen ise polietilen hammadde, fitil ve kuru sıcak hava veren polietilen kaynak makinesi ile uzman bir personel tarafından termik kaynak ile tamir edilebilir. Polietilen depolar herhangi bir yapıştırıcı ya da bant ile yapıştırılamaz ve kaynaklanamaz. Bunun haricindeki yöntemler yalnızca geçici kısa süreli olacaktır. 

Depo Kurulum ve Tesisatı

Tank arızalarının bir numaralı nedeni yanlış kurulumdur. Depo yerleştirilmesinde en önemli faktör zemindir. Deponuzun ömrü altındaki zemin ile doğru orantılıdır. Depo çıkış bağlantılarının doğru yapılması, alt boru sisteminin desteklenecek şekilde kurulmasına dikkat edilmelidir.  Tankın çıkış kısmından çatlamasına kırılmasına engel olan esnek bağlantılara sahip olmak, tankınızın hizmet ömrünü en üst düzeye çıkarmanızı sağlar. Bu kurulum uygulamalarının uzman kişilerce yapılması, tanka herhangi bir baskı uygulayabilecek ek bağlantı parçalarının olmamasını sağlar. Tesisat bağlantı parçaları ve işçiliklerinden doğan zararlar, deponuzun 2 yıl sınırlı garanti şartlarının dışına çıkmasına neden olur.

Deponuzun üzerindeki bulunan çıkış gevşek vaziyette ve ters dişlidir. Yani dışarda gördüğünüz kısmın kolyesini çevirdiğinizde içi de aynı yönde döner. Bunu engellemek için deponun çıkış kısmının içerisine kurbağacık anahtarının arkası gibi deliğin içerisinde bulunan dişleri sabitleyecek bir demir parçası tahta parçası gibi bir el aleti ile sabitlemeniz gerekir. Bu sabitlemeden sonra kolyeyi sıkmak istiyorsanız sağ yöne, gevşetip açmak isterseniz sol yöne doğru kolyeyi anahtar ya da el yardımıyla çeviriniz. Küresel vananızı takarken de çıkış bağlantı maşonunuzu gevşetmediğinizden lütfen emin olunuz. Depo çıkış bağlantısını sıkarken contanın çıkış boşluğunun arasında sıkışmamasına dikkat ediniz. Deponuzun çıkışını sıktıktan sonra vana takarken de çıkışı geri gevşetmediğinden emin olunuz. Bu durumlara dikkat etmediğiniz, depo üzerinde bulunan kullanım talimatlarını okumadığınız taktirde deponuz su ya da mazot akıtabilir. 

  • Esnek bağlantı nedir?

Tank üzerindeki giriş ve çıkışlarda, tank ile tesisat boru sistemi arasında esnek bir bağlantı olmalıdır. Bu, suyun basınçlı hareketini ve ağırlık stresini absorbe etmek, pompa titreşimini izole etmek ve aşırı gerilim basınçlarını en aza indirmek için önem taşır. Tank ile su tesisatı arasına uygun esnek bağlantıların kurulması, müşteri sorumluluğundadır. Bu durum oldukça önemlidir, çünkü 2 yıl sınırlı garantimiz yalnızca kurulumun uygun esnek bağlantı bağlantılarına sahip olması durumunda geçerlidir. 

Su Tanklarınız İç Mekanda Mı Yoksa Dış Mekanda Mı Kullanılıyor? 

UV maruziyetinin miktarı, maruz kalma süresi ve güneşe yakınlığına bağlıdır. Bazı bölgeler çok sıcak bazı bölgeler çok soğuk bazı bölgeler ise ılık iklim koşullarındadır.

Daha yoğun güneş ışığına maruz kalan alanlarda yani dış mekanda kullanılan tanklar güneşten daha fazla etkilenecektir. UV ışınları, polietilen tankların ömrü üzerinde zararlı bir etkiye sahip olacaktır. Bu nedenle depolarımızda UV katkısı bulunmaktadır.

  • Su Deposu Alırken Hangi Renk Seçenekleri Vardır? 

Bu tercih tamamen müşteri talebi ve bütçesi ile ilgilidir.

Siyah renk polietilen su depoları, dış ortamdaki ışıkları içerisine almaz. Karbon siyahı pigmentleri içerdiğinden UV saldırısına daha uzun süre direnir. Ancak geri dönüşüm (eski kırık depolar ya da ısı ile geri dönüştürülmüş yani yaşlandırılmış ömrü kısalmış ucuz hammadde ile üretilen siyah renk depolarda aynı özellikler görülmez) Bunun yanında güneşi çok çekmesi nedeniyle de aşırı ısınır. Bu nedenle de özellikle açık alanlarda genellikle tercih edilmez.

Beyaz renk polietilen su deposu, tek katmandan oluşur ve natürel hammadde olmasından dolayı güneş ışınlarını içerisine alır bu nedenle genellikle kapalı alanlarda tercih edilir.

Mavi renk polietilen su deposu, tek katmandan oluşmaktadır. Güneş ışınlarını büyük oranda kırar ve yosunlaşmayı bir miktar önleyen bu depolar iç mekanda ve dış mekanda tercih edilmektedir.

Gri renk polietilen su deposu, özel imalat olup belirli adetlere bağlı olarak üretilmektedir. Genel özellikleri mavi depo gibidir. Gri renk haricinde diğer tüm renklerde kişiye/ firmaya özel üretimler adede bağlı olarak değerlendirilmektedir.

Çift katmanlı polietilen su deposu, genellikle içi beyaz dışı mavi ya da içi mavi dışı beyaz şeklinde üretilen depolarımız, iki kez fırına girer ve pişer. Hem daha mukavemetli bir ürün elde edilirken hem de güneş ışınlarını ciddi oranda içerisine almayan koku ve alg üremesi gerçekleşmeyen depo haline gelir.

Üç katmanlı polietilen su deposu, genelde içi beyaz ortası gri ve dışı mavi olarak ya da içi beyaz ortası gri ve dışı beyaz olarak üretilmektedir. Ancak istenilen adetler karşılandığı taktirde özel renk taleplerinde destek sağlanmaktadır.

Dört katmanlı polietilen su deposu, katman renkleri müşteriler tarafından belirlenen bu tanklarımızda talebe göre özel fiyatlandırma yapılmaktadır.

Polietilen Tanklar Boyanabilir Mi?

Polietilen depoları boyamanız tavsiye edilmez. Çünkü yapacağınız boya depoya kalıcı olarak yapışmayacaktır. Polietileni boyadığınızda, yüzeye yapışmadan kalır. Tankların boyanması ancak ithal özel astar ve sonrasında birkaç özel uygulama detayı içerdiğinden yalnızca profesyonel ekip tarafından mümkündür.

Oksitleyici Aşındırıcı Maddeler Su Deposuna Zarar Verir Mi?

Oksitleyici maddeler geri dönüşüm plastik tanklarda sorunlara neden olur. Klor (Sodyum Hipoklorit) olarak bilinen bir oksitleyici ajandır. Konsantrasyonuna, sıcaklık ve basınca bağlı olarak değişken etkiler göstermekle birlikte klor ile polietilen kimyasal bağlayarak saldırıya uğrar ve deponun çalışma performansını etkiler. Tipik olarak, çalışma ortamı her kuruluma göre değişecektir. Oksitleyici maddeler, bir tankın uzun vadeli performansını etkileyecektir. Bu nedenle Santaş, koşullar açıkça tanımlanmadıkça belirli bir tankın içerisinde bulundurulacak klor ya da herhangi bir kimyasal madde kullanımı için uygun olduğunu doğrulaması çok zordur.

Polietilen kimyasal depolama tanklarıyla ilgili olarak  kimyasal dayanım, bir tank üzerinde sahip olacağı toplam etkiyi kapsar. Bir kimyasalın rotasyon bir tankla genel uyumluluğunu oluşturan faktörler, (1) kimyasal içerik, (2) yoğunluk ve konsantrasyon oranı (3) sıcaklık olarak toparlanabilir.

Bu etkenler, bir tankın hizmet veremeyecek hale gelmesine neden olabilir. Genel olarak polietilen, mevcut plastiklerin en iyi form halidir. Çok az kimyasal polietilen ile reaksiyona girer ve girse bile aşınması diğerlerine oranla nispeten yavaştır. Bu nedenle depo kilogramını arttırıp cidar kalınlığını arttırmak uzun ömürlü kullanım için faydalı olacaktır. Daha fazla bilgi için lütfen Santaş su depoları yetkilisinden destek alınız.

Çünkü kimyasal tanklar hassas davranılması gereken depolardır. Örneğin Sülfirik asit ile aniden suyu karıştırdığınızda (ekzotermik reaksiyon) dışarıya ısı veren bir tepkime meydana gelir. Bunu önlemek için kimyasal maddeyi satın aldığınız yerden doğru bilgi almanız çok önemlidir. Böylece tankınız daha uzun yıllar boyunca kullanım imkanı sağlar. Ayrıca kimyasal bir madde saklamak için aldığınız bir polietilen depoda mutlaka İş Sağlığı ve Güvenliği standartlarına uygun olarak yerleştiriniz. Yapılan uygulamalarda herhangi bir patlama gibi kaza anında işçilerin yaralanmalarını engelleyebilmek için koruyucu set duvar yapılmalıdır. Sabit beton duvar uygulaması yapılamadığı durumlarda ise örneğin 10 ton bir kimyasal tankı satın aldınız 15 ton polietilen bir tankın üzerini kesip bu tankı siper olarak düşünüp 10 ton depoyu içine yerleştirebilirsiniz.



 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU