ÇAM FISITIĞI-ANTEP FISTIĞI ÜRETİCLİK VE SULAMA
Antep Fıstığı Budama
Antep fıstığı ağacında budama ağaca şekil vermek ve bu şeklin devamını sağlamak amacıyla yapılan budamalar vardır.
Antep fıstığı şekil budaması, reçineli olan bu ağaçlar aşırı dal kesiminden hoşlanmazlar. Budamanın fidan zamanında iken başlaması gelecek zamanlarda olgunlaşmış ağaçtaki büyük dalların kesilmesini önlemek içindir. Bahçe tesis edilirken tüplü fidan uygulaması yürütüldüyse dikimden 2-3 yıl sonra, sonradan aşı uygulaması yapıldıysa aşı yapıldıktan 2-3 yıl sonra budama işlemine başlanmalıdır. Sonbaharda yapılan budamalarda fidan birinci yılında 80-90 cm den daha fazla gelişmişse 80 cm den kesilmelidir. Budama ikinci yıl çıkan sürgünlere göre yapılır sürgünler fazla uzamamışsa budama bir sonraki yıla bırakılabilir. Gövdede eşit aralıklarda( 15-20 cm) bırakılan dallar ve bir anda doruk dal bırakılarak budama yapılır. Ağaç üzerinde bırakılan dallar düzeli olarak budanır ve seçilen ana dallar aynı şekilde yürütülerek budama işlemi yapılır.
Antep fıstığı budaması olgunlaşmış ağaçlarda verimli geçen zamanın ardından büyüyüp olgunluğa erişmiş , zayıf yetişen az ürün veren 3-4 yaşlı dallar azaltılmalıdır . Bu budama şekli ağaçta genç dal oluşumunu sağlanmaktadır. Fıstık yaşlı dalları budandığı için ağaç yeni sürgün oluşumuna teşvik edilmiş olur. Bunun için her sene düzenli ve doğru bir şekilde budama yapılması doğrudur . Yapılan bu budamalar ağaçta %12 ye kadar varan ürün artışı sağlamaktadır. Budamada yapılan önemli yanılgılardan biri, toprağa yakın dalların kesilmesidir. Bu şekilde budama yapılması ağacın boyunun fazla büyümesine , ağaç dibini gölgeleyememekte ve toprak yaşlığının kaybolup dibinin kurumasına sebep olur .
Antep Fıstığı Sulama
Yetişmiş bir fıstık ağacının yıllık su ihtiyacı 750-800 mm. arasındadır. Yıl içinde yağan yağış miktarına ek olarak 20 gün arayla sulama yapılmalı ve sulama yapıldığından 100-150 cm ye kadar toprağın nemlendirilmesi gerekmektedir. Sulama esnasında suyun gövdeye temas etmemesine dikkat edilmelidir. Aksi vaziyette kök boğazı zararına rastlanmaktadır. Su taç iz düşümü uzunluğunca verilmelidir.
Antep Fıstığı Hasadı ve Depolama
Ülkemizde fıstık imalatı elle yapılmaktadır.Hasat yapılmadan önce ağaçların altı temizlenir ve toprak sıkıştırılır. Bu şekilde toplama esnasında düşen fıstıklar zarar görmez.Hasat yapılırken önce yere düşen fıstıklar toplanır. Merdiven yardımıyla ağaçlardan fıstıklar toplanır. Bahçede sergi alanı olarak fıstıklar temiz bir bez üzerinde kurutulmaya bırakılır. Fıstık nem oranı %3 un altına düşene kadar kurutulmaktadır. Kurutma esnasında fıstığın toprakla temas etmediğinden emin olunmalıdır. Fıstığın muhafaza edileceği ortamda hava şartları uygun olmalıdır. İstifler arasında 10 ila 20 cm boşluk bulundurulmalıdır. Çuvallar ambar duvarları ve tavanı ile temas ettirilmemelidir. Deponun tabanı tahta ızgara yada paletlerle kaplı olmalıdır. Depo koşullarının nispi nemi %50 olmalıdır. Ürün saklama koşullarının dışında muhafaza edildiğinde büyük ürün kayıpları olmalıdır. Fıstığın depolanabilmesi için nemi %3 ten daha düşük olmalıdır. Bir yıldan daha fazla muhafaza edilecek fıstık en uygun 0 ila 10 derece arasında olan depo koşullarında saklanmalıdır.