yandex

Cennet Hurması Yetiştiriciliği

Cennet Hurması Yetiştiriciliği

   Cennet meyvesi ,halk tarafından benimsenmiş diğer adıyla Trabzon hurması  ağaçlarının iyice büyüyüp  ve yeterli olgunlukta ürün  verebilmeleri için topraktan yeterli miktarda su alması  gerekir. Sürgün gelişmesinin ve meyve büyümesinin olduğu ilkbahar ve yaz aylarında yeterli ve düzenli sulamanın yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu devrelerde sulama yetersiz kalırsa meyve dökülmeler meydana gelir . Ayrıca meyve gelişimi de durmaktadır. Düzensiz sulama ile de meyvelerde çatlamalar olmaktadır. Ayrıca meyve hasat zamanına yakın zamanlarda  yapılan  sulamalar, meyvelerin çatlamasına neden olmaktadır. Bu sebeple  meyvelerde kabuk rengi yeşilden sarıya dönüştüğü evrelerden  sonra sulama yapılmamalıdır.

   Sonbahar ve kış aylarının kurak geçtiği dönemlerde de sulama yapılmalı ancak sulama dönemleri   daha uzun tutulmalıdır. Sulama suyu miktarı ve sıklığı hava, toprak ve sulama sistemlerine göre değişiklik gösterir.

Gübreleme 

Ağaca veya fidana   verilecek gübre miktarı yaprağa ve toprağa yapılacak olan testin   sonuçlarına göre tespit edilmelidir. İyi yanmış çiftlik gübresi 3 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile sonbaharda verilmeli ve sürümle toprağa karıştırılmalıdır. Trabzon hurmalarının azota ihtiyacı fazladır. Yapılan test sonuçlarına göre verilmesi gereken azot miktarının üçte biri erken ilkbaharda, kalan kısmı nisan-mayıs ve haziran aylarında olmak üzere verilebilir. Aşırı miktarda verilen azotlu gübre çiçek ve meyve dökümlerine sebep olur. Azotlu gübre, ağacın taç iz düşümüne açılan çukurlara verildikten sonra toprak çapalanarak gübrenin toprağa gömülmesi sağlanmalı ve hemen sulama yapılmalıdır.

   Fosforlu gübreler kasım-aralık aylarında verilebilir. Bu gübrenin çiçeklenme, meyve tutumu ve kök gelişimi üzerine etkisi vardır.

   Potasyumlu gübrelerin meyve kalitesine etkisi vardır. Aşırı potasyum noksanlığı görülen ağaçların yaprak uçları ve kenarları sararıp kurur. Aşırı meyve dökümleri görülür. Potaslı ve fosforlu gübreler birlikte kasım-aralık aylarında uygulanır. Bu gübreler ağacın taç iz düşümüne açılan çukurlara verilerek üzerleri toprakla kapatılır veya taç iz düşümünde açılan 5-6 çukura verilip üzeri kapatılarak uygulama yapılır.

   Magnezyum azlığı , katkısız  maddece yetersiz olan topraklarda sık görülür. Fazla miktarda potasyum olan topraklarda da magnezyum alımı azalır ve azlığı  ortaya çıkar. Magnezyum azlığının  belirtileri, ağacın meyveyle fazla yüklü olduğu yaz aylarında görülür. Eksiklik  belirtileri, meyveli dallardaki alt yaprakların damar aralarının sararması şeklinde olur. İleri safhada sararan kısımlar kararır ve yapraklar vaktinden önce dökülür. Mangan azlığı, toprağın mangan muhtevası az veya toprak fazla kireçli ise ortaya çıkar. Noksanlık belirtileri, mayıs ayı başında yeni sürgünlerin alt yapraklarında siyah noktalar şeklinde görülür. İleri durumda sürgünün üst yapraklarında da görülür. Mangan noksanlığı yaprak ve meyve dökümlerine sebep olur. Mangan noksanlığında, meyve tutumundan hemen sonra yaprak gübresi tavsiye edilir.

   Demir noksanlığının belirtileri genç yaprakların damar aralarının sararması şeklinde olur. Yaprak damarları yeşil olarak kalır. Çok kireçli topraklarda demir noksanlığı görülür. pH’ı çok yüksek olan topraklarda dekara 40-50 kg toz kükürt uygulanarak toprağın pH’ı bir ölçüde düşürülebilir. Ayrıca demir sülfat veya diğer demirli preparatlar kullanılabilir. Yaprak gübreleri sabah erken saatlerde veya akşamüzeri uygulanmalıdır.

   Trabzon hurması bahçesinde doğru gübreleme yapabilmek için öncelikle yaprak analizi yapılmalıdır. Bunun için örnekler ağustos ayında ilkbaharda oluşan bir yaşlı ve meyvesiz sürgünlerin ortasındaki beş aylık yapraklardan alınır.



 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU