yandex

Bergamot Yetiştiriciliği

Bergamot Yetiştiriciliği

BERGAMOT YETİŞTİRİCİLİĞİ

   Anavatanı Batı Hindistandır. Bergamot armut şeklinde, ekşi tadı olan bir meyvedir. Ağaç boyu  yaklaşık 4 metreye ulaşabilmektedir.  Ağaç orta büyüklükte dikensiz ve enli  bir tac yapısına sahiptir. Koyu yeşil yaprakları, beyaz çiçekleri, armutumsu veya küre şeklinde meyvelere sahiptir. Meyveleri, dış görünüm itibarıyla limon gibi sarı, tadı ekşi ve suludur. Ülkemizde aroma olarak çayların içerisinde ve  reçel yapımı için kullanıldığı görülmekle birlikte genel olarak marmelat olarak  pasta  yapımında  kullanılır.  Taşımaya ve depolamaya elverişlidir.Aynı zamanda süs bitkisi olarak ev ortamında 25-30 litrelik saksılarda orantılı bir biçimde  yetiştirilebilmektedir.

BERGAMOT FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ

   Ülkemizde bergamot en fazla Akdeniz Bölgesinin kıyı kesiminde (Antalya, Adana, Mersin, Hatay) ve Muğla’da yetiştirilmektedir. Genellikle kış mevsiminde  hasat olgunluğuna gelir ve hasatı yapılır. Ilıman   iklime sahip yerleşim yerlerinde  yetiştirmeye uygundur. Aynı zamanda  Ege, Akdeniz ve Doğu Karadeniz Bölgeleri uygun hava koşullarına sebebiyle bergamot fidanı yetiştiriciliğine uygundur. Toprak yapısı bol humuslu, derin, süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu-tınlı, tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Taban suyunun da genelde toprak yüzeyinden  1,5 m kadar altta olması istenir; olması muhtemel  bir durumda  toprakta iyi bir drenaj çapı yapılması gerekir. Dikimden önce arazinin toprak yapısına bakılmalı ve oluşulabilecek durumlara karşı testleri yapılmalıdır. Toprak en az 1,5-2 m olması gerektiği gibi aynı zamanda sıcak hava şartlarının olduğu ortamlarda üretim yapılabilmektedir. Bu ağacın üretiminin yapıldığı yerde sıcaklıklar -4 derecenin altına düşülmemesi gerektiği ve  -9 derecenin altına düşen sıcaklıklarda ağaçlar donup çürüyebilmektedir. Bir taraftan en düşük sıcaklıktan bahsetmişken diğer taraftan dayanamayacağı en yüksek sıcaklık değeri ise  +45 derece ve üzeri olan yerlerdir. Gelişmesi 12-13 derece sıcaklıkta başlar; 25-31 dereceler, gelişmenin en hızlı olduğu sıcaklıktır ve 37-39 derecelerde ağaçların gelişmesinin önüne geçer . En uygun sıcaklık 21 derecedir. Soğuk ve sıcak olarak şiddetli  esen rüzgârlar kötü yönde etkilediğinden, bulundukları yerde şiddetli  esen rüzgârlara karşı rüzgâr kıranlar kurulmalıdır. Su isteği genellikle yaz aylarının sıcak geçtiği Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bergamot fidanlarının suya ihtiyacı olur. Dikimini sağladığınız yıl 2 günde bir mutlaka sulama yapılmalıdır. İlerleyen zamanlarda toprak tipine göre 10-15 günde bir sulanmalıdır.  Toprak analizinin yapıldığı tesler sonucunda  sonbahar aylarının başlangıcı olan eylül ile kasım ayları arasında  olan dönemde ve mutlaka bir uzman  tarafından  yardım alınmalıdır.Verilecek olan gübre bu şekilde kararlaştırılıp uygulanmalıdır.

   Bu  fıdanlarımız 2,5-3 yaşlarındadır.Fidanların saksı üzerinde kalan boyu +120 cm ‘dir. Fidanlar saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir. Saksılı fidanlar 12 ay boyunca dikilebilirler. Budamaları yapılmış olarak gönderilmektedir. Etiketlidir. Dikey taşımacılığa uygun özel kutusunda gönderilir.



 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU