yandex

Barbunya Yetiştiriciliği

Barbunya Yetiştiriciliği

Barbunya Yetiştiriciliği

 

   Barbunya yetiştiriciliği, uygun iklim koşullarında yapılması ile beraber bol verimli sonuçlar elde edilen baklagiller arasında yer alır. Barbunya yetiştiriciliği için uygun koşulların yanı sıra dikkat edilmesi gereken önemli hususlar ile beraber daha kaliteli verim alınması sağlanır. Barbunya yetiştiriciliği ülkemizde üretilen tahıllar arasında yer alır. Barbunya fasulyenin türleri arasında bulunurken; genellikle Ege Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Barbunya dünyada en çok yetiştirilen baklagiller arasında bulunur. Dengeli ve sağlıklı beslenmek için tüketilmesi gereken yiyecekler arasında yer alırken; karbonhidrat ve protein bakımından oldukça zengindir. Barbunya içerdiği proteinler bakımından tok tutan ve kan şekerini dengeleyen besinler içerisinde yer alır. Zeytinyağlı yapılarak tüketilmesi oldukça sağlıklıdır.

Barbunya yetiştiriciliğinde ekim

   Barbunya yetiştiriciliğinde ekim yapılması için tohumun dikkatli seçilmesi gerekir. Tohumun kaliteli ve iri olanlarının tercih edilmesi alınan hasatta oldukça önemlidir. Ayrıca barbunya yetiştiriciliğinde ekim yapılacak toprak alanının dikkatle incelenmesi gerekir. Kapalı bir alanda barbunya yetiştiriciliği yapılacak ise her mevsimde barbunya tohumu ekilebilir. Ancak soğuk olan bölgelerde barbunya yetiştiriciliği yapılacak ise don tehlikesine karşı korumak için ilkbaharın başladığı aylarda barbunya tohumunun ekiminin yapılması gerekir. Böylelikle barbunya fidesinin soğuktan etkilenmemesi sağlanır. Don olayı bulunan bölgelerde bitkinin soğuk alması kaçınılmaz olur.

Barbunya tohumunun çimlendirilmesi

   Barbunya tohumu ekilmeden önce toprağın havalandırılması ve yeterli nem oranına sahip olması sağlanarak barbunyanın çimlenmesi için gerekli ortam sağlanır. Barbunya tohumları toprak havalandırdıktan sonra 5 santim derinlikte sıralar halinde ekilerek üzerine toprak atılır. Barbunya çıkana kadar toprağın nemli olması gerekir. Toprak kuruduğu zaman sulanması gerekir. Barbunyalar çimlendi zaman gübre takviyesi yapılarak barbunyanın daha sağlıklı çıkması sağlanır. Böylelikle ürünün çok olması ve kalitesinin artırılması amaçlanır. Barbunya çimlendikten sonra ürün toplanmaya başlayana kadar toprağın nem oranına dikkat ederek sulamasının yapılması sağlanır. Dikim sonrasında fide çıktığı zaman üç sefer belirli aralıklar ile toprağın çapalaması ile barbunyanın daha yumuşak toprakta büyütülmesi sağlanır. Bu süre içerisinde toprakta bulunan zararlı otların temizlenmesi barbunyanın daha kolay büyümesini sağlar. Böylece barbunya yetiştiriciliğinde daha kaliteli ürün elde edilmesi sağlanır.

Barbunya yetiştiriciliğinde hasat

   Barbunya yetiştiriciliğinde gerekli hasadın yapılması barbunyanın ekildiği tarihe göre değişiklik gösterir. Baharın ilk zamanlarında ekilmiş olan barbunyanın Ağustos gibi hasat edilmeye başlanması beklenir. Sonbahar zamana kadar barbunya bitkisinden hasat alınırken; barbunyanın dikilmesi ile beraber 3 ay sonra gerekli hasadın alınmaya başlanması amaçlanır. 3 ay süre zarfında gerekli bakımların ardından kaliteli barbunya toplanmaya başlanır. Ancak ekilmiş olan barbunyanın iklim koşullarına göre hasatta değişme olması beklenir. Barbunya hasadında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ise çıkan barbunyanın zamanında toplanması önemlidir. Barbunyanın sık sık toplanması ile barbunya bitkisinin daha fazla ürün vermesi sağlanır. Sık toplanan barbunyanın sürekli yeni barbunyalar çıkardığı gözlenir. Ayrıca barbunya hasadında kullanılan tohumun oldukça etkisi vardır. Çeşitli cinsleri bulunan barbunyanın tarla için olan ve yumuşak toprak için olan tohumlarının ekilecek alana göre tercih edilmesi hasat için oldukça önemlidir. Gerekli bakımları yapıldıktan sonra düzenli toplanarak yüksek oranda barbunya elde edilmesi mümkündür. Bir sonraki yıl tekrar barbunya ekimi yapılacak ise barbunya bitkisinde bulunan en büyük ve en iri olan barbunyanın toplanmayarak bir sonraki yıl tohum olarak kullanılması için bekletilmesi gerekir.



 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU