yandex

Altın Çilek Yetiştiriciliği

Altın Çilek Yetiştiriciliği

   Altın çilek ülkemizde yeni yeni adı duyulmaya başlanan fakat denemeleri daha öncelerden yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır, yıllık elde edilen meyvenin 100 tonu geçmediği bir meyvedir. Fakat pazar fiyatlarını ve dünyada talep edilen miktarı göz önüne aldığınızda aslında hiç de aza alınmayacak hatta türk tarımı’nın geleceği için önemli ürünlerden birisi diyebiliriz. Özellikle şeker hastalarının ve kilo problemi yaşayan insanların tüketmesi gereken bu meyvenin yakın incelemesini ve yetiştirilme koşullarını araştıralım.

Orta amerika, güney afrika ve israil’de üretimi yapılan altın çilek kısmi olarak da türkiye’de de üretilmeye başlanmıştır. İçerdiği karoten sayesinde yaşlanmayı erteleyici bir etkisi bulunmaktadır. Sindirim sistemini çalıştırır ve kan dolaşımını düzenler vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengin bir meyvedir.

 

Altın çilek dikim şekli ve budama

   Altın çilek, bir kökünden yıl boyunca 2.5-3 kg meyve elde edilen bir meyvedir. İyi bir bakımla birlikte dekardan 5 ton civarı yıllık meyve hasadı yapılabilir. Ekim öncesinde toprağa gerekli bakımların yapılması meyve hasadını çoğaltmaktadır. Kimyasal gübreyi çok fazla seven bir meyve değildir. Özellikle azotlu gübrelerin fazla kullanılması halinde çiçeklenmeyi azaltan ve boyuna büyüyen bir meyvedir.

 

   Tohumdan fide edilerek büyütülen altın çilek, torf içerisinde ve kasalarda belli bir olgunluğa geldikten sonra tarlaya alınmaktadır tohum atılacak torf sıcaklığı 20 derece ve nispi nem %65-70 civarında olmalıdır. Tohumlar 0.5-1 cm derinliğe atılmalıdır. Çok yüzlek ve çok derin ekimlerden kaçınılmalıdır. Uygun koşullar altında tohumlar 7-10 gün içerisinde çimlenir ve 45-60 gün içinde de dikime hazır hale gelmektedir.

 

   Belirgin bir zararlısı olmayan altın çilek, gut hastalığına da çok iyi gelmektedir. Tarlada dikim aralığının 50×100 cm olması tavsiye edilir. Dediğim gibi kimyasal gübreleri çok fazla sevmeyen bir bitki olduğu için kimyasal gübre kullanımından özellikle de azotlu gübrelerin fazla kullanılmasından kaçınılmalıdır.

 

   Fide döneminde fazla nemi seven altın çilek, yetişme döneminde ise yüksek nemden hoşlanmaz ve yüksek neme bağlı olarak mantari hastalıklar artar; buna karşın kök bölgesinin düzenli olarak su alması gerekir.

 

   Soğuğa karşı dayanıksız olan bir bitkidir. 10 ºc’nin altındaki sıcaklıklarda bitki gelişimi tamamen durur. Fide döneminde 18-20 ºc sıcaklıklarda iyi bir bitki gelişimi sağlanmasına karşın, özellikle çiçeklenme döneminde 30 ºc’nin üzerindeki sıcaklıkları sevmez ve çiçek dökümüne neden olur.

 

   Fide döneminde, fideler 5-6 gerçek yaprağa ulaştıklarında dikimi yapılır. Dikimde en çok dikkat edilmesi gerekenler havanın serin olduğu saatlerde dikim yapılmalı, 50×100 cm aralıklarla dikilmeli, dikimde çukurlar derin olmalı ve kök boğazına kesinlikle toprak gelmemelidir. Toprak yüzeyiyle torf yüzeyi aynı hizada olmalıdır. Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir ve bitki 20-30 cm uzunluğa geldiğinde ipe alınmalıdır.

 

   Dip kısmından geniş bir düğümle askıya alınan altın çilek bitkisinin gövdesi ve büyüme noktaları çok gevrek olduğu için askıya alınırken çok dikkat edilmesi gerekir ve kırılabilirler. 8-10 civarında yan dal veren bitkinin yan dal sayısı 4’e indirilmelidir. Bu da bize daha iyi ışıklanma, daha iyi hava alma ve meyve kalitesinin arttırılmasını sağlar.

 

   Sabahın erken saatlerinde yapraklar donuk renkte ise bitkinin sulanması gerekir. İlk meyveler görüldükten sonra sıcak havalarda hafif topraklarda her 2-3 günde bir, ağır toprakta 3-7 günde bir sulanmalı, az su sık aralık prensibi uygulanmalıdır. Damla sulamada; başlanır bitki büyüklüğüne göre 5 ton/da ile noktalanır. Damla sulama; bitkinin su ihtiyacını günlük olarak cevap verebilmesi yanında, gübrelemenin de birlikte yapılmasına imkân vermektedir. Sulama zamanını tayinde en pratik yol, bitkinin kök bölgesindeki toprağın tavını kontrol etmek ve buna göre sulama yapmaktır.



 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU