Paslanmaz çelik saclar, krom içeren demir esaslı bir alaşım olup içinde %10- %12 oranında krom barındırır. Bu özelliği sayesinde oksidasyona dirençlidir ve paslanmaz olarak adlandırılırlar. Günümüzde birçok uygulama ve kullanım amaçlı olarak tasarlanan paslanmaz çelik çeşitleri vardır. Paslanmaz çelik sacların sıcaklık ve mukavemet koşullarına göre ürün seçimi yapılır. Hem paslanmaz olması hem de sıcaklık gücünün yüksek olması sayesinde modifiye edilerek kullanıma sunulur.
Paslanmaz sacların yüzeyleri, derece sınıflarına göre değişkenlik gösterir ancak genellikle pürüzsüz ve düzgün yüzeylerdir. Bu nedenle koruma boyasına ihtiyaç duyulmadan kullanılabilir, mat ya da parlak olabilmektedir.
Paslanmaz çeliklerin kalitesi göz ile ayırt edilemez. Ancak kalite ölçümlerinde spektrometre cihazı kullanılır.
Paslanmaz sac fiyatları, üretim sınıf ve derecelerine göre belirlenmektedir.
Paslanmaz çelik, pahalı bir ürün olduğundan neredeyse sonsuz bir döngüde geri dönüşüm olur. Dünyada kullanılan yaklaşık %85 e yakın ürün geri dönüştürülmüş olup yeni imalatta kullanılan %65 e yakın hammadde geri dönüşümdür.
Paslanmaz Sac Kullanım Alanları
Yüksek sıcaklığa karşı dayanıklılıkları sayesinde mutfak gereçleri ve beyaz eşya üretimlerinde, gıda, ilaç ve tıp endüstri alanlarında, otomotiv ve uzay sanayi, havalandırma bacaları, doğalgaz boruları gibi inşaat sektöründe, madencilik sektöründe üretim proseslerinin sürdürülmesinde, fotoğraf sanayisi, petrol ve kimya alanları, modüler ya da kaynaklı su ve süt, şalgam gibi gıdaların depolama tanklarının imalatında, bilim ve teknoloji alanlarında oldukça yaygın paslanmaz çelik sac kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır.
Klorür korozyonuna karşı hassas olan paslanmaz çeliklerin nemli ortam şartlarından uzak tutulması gereklidir.
Paslanmaya Neden Olan Etkenler
Doğada demir oksit olarak bulunan maden işlenip ayrıldıktan sonra ürün haline gelir. Ancak üretim esnasında kendi doğal formunu kaybeden demir, atmosferik hava teması ile birlikte yeniden oksit oluşturmaya başlar. Bu oksitlenmeye yani yanmaya paslanma denir. Buna neden olan etkenlerin diğeri ise nemdir. Hava temasındaki oksijen ve nem birleşmesini engellediğinizde pas oluşumu çok yavaşlayacak bazı durumlarda ise paslanma olmayacaktır.
Pas Oluşmasına Engel Olmak
Antipas veya elektrostatik boyalar ile kaplanması ki bu yöntem geçici bir koruma sağlayacaktır.
Çinko havuzlarında galvanizleme yöntemidir. Bu yöntem de geçici bir süre dayanım sağlayacaktır.
Demirin içeriğindeki krom miktarının arttırılması yani yaklaşık %10-%12 seviyelerine çıkarılması sağlanmalı,
Paslanmaz Çeliğin Sınıfları
Oldukça fazla değişken içerik değerlerine göre sınıflandırması mümkün iken modüler su deposu üretiminde en yaygın kullanım 430 kalite paslanmaz çelik, 304 kalite paslanmaz çelik ve 316 kalite paslanmaz çelik şeklindedir.
Paslanmaz Çelik & Paslanmaz Sac Nedir? fiyat bilgisi için 0850 532 72 15 numaralı telefondan bizi arayabilir veya formu doldurursanız, sizi arayabiliriz.