yandex

Yağmur Sularının Toplanması ve Depolanması

Yağmur Sularının Toplanması ve Depolanması

Yağmur Sularının Toplanması

Yağmur suyu hasatı, yağmur suyunun toplanması ve depolanması uygulamasıdır. 

Tipik olarak, yağmur suyu hasadı, yağmur suyunu çatılar, yollar ve beton gibi sert yüzeylerden gelecekte kullanılmak üzere depolanmak üzere su depoları gibi tanklara kanalize eden bir sistemin kurulmasını içerir.

Yağmur suyu toplama sistemlerinin çoğu aşağıdakilerden oluşur

Bir toplama yüzeyi: Çatılar, yollar ve diğer sert yüzeyler

Bir taşıma sistemi: Yağmur suyunu depolama tanklarına ileten borular, oluklar, iniş boruları ve drenaj delikleri

Depolama tankları: Toplanan yağmur suyunun depolandığı konteynerler

Bir dağıtım sistemi: Yağmur suyunun depolama tankından çıkarılmasına ve başka yerlerde kullanılmasına izin veren hortumlar, borular ve dalgıç pompa ya da hidroforlardan oluşmaktadır.

Çatı Oluğundan Ne Kadar Litre Yağmur Suyu Toplayabilirsiniz?

m2 başına düşen yaklaşık yıllık yağış miktarı (bulunduğunuz il, ilçe hatta köyün rakım, iklim şartlarına göre yağış çizelgelerine bakabilirsiniz) çatınızın oluklarından  toplayabileceğiniz yağmur suyu miktarını ve dolayısıyla ihtiyaçlarınıza en uygun tank boyutunu belirlemek için Santaş Su Deposu İhtiyaç Hesaplayıcıyı (düzenlenecek) kullanabilirsiniz . 

Su deposu serimize göz atın.

Yağmur Suyu Deposu Ne İçin Kullanabilirim?

Yağmur suyu, kullanım, yıkama, sulama ve hatta uygun şekilde arıtıldığı takdirde içme gibi amaçlar için kullanılabilir.

Kullanım suyu olarak; Sulama, giysi yıkama, ev temizliği, araç yıkama, doldurma havuzları, çeşmeler, hayvancılık için, bahçecilik ve peyzaj uygulamalarında 

İçme suyu olarak; Suyun onaylı filtreleme ve işleme süreçlerinden geçmiş olması koşuluyla yemek pişirme, içme, duş / banyo, bulaşık yıkama uygulamalarında yağmur suyu depoları kullanılmaktadır.

Yağmur Suyu Toplamanın Faydaları Nelerdir?

Ücretsiz doğadan var olan bir su kaynağına erişim

Çevre dostu bir uygulama

Toplanan suyun her yağmur yağdığında yenilenmesi

Yeraltı suyu ve şebeke suyu kullanımını azaltması; dolayısıyla hem öz kaynaklarımızın tükenmesini engellemek hem de büyük yeraltı çökmeleri sonucu obrukların oluşmasına engel olmak 

Şehir şebeke suyu kesintileri nedeniyle kullanılamazken yağmur suyunun kullanımında herhangi bir kısıtlama yoktur.

Yağmur suyu toplama sistemlerinin kurulumu ve bakımı kolaydır

Yağmur suyu toplama sistemleri, çevreci bir geri kazanım sistemi olduğundan kuruldukları mülklerin değerini artırır.

Neden Bir Yağmur Suyu Deposu Alınmalıdır?

Dünyanın en büyük sorunlarından biri tatlı su kaynaklarının azalması ve ciddi su kıtlığı tehlikesidir. Çünkü hem nüfusun ciddi oranda artışı hem küresel ısınma nedeniyle iklim değişiklikleri sonucu yağışların az olması nedeniyle kaynakların tükenmesi hem de bilinçsiz gereksiz su kullanımları nedenleriyle su tasarrufu günümüzde tüm ülkelerde çok önemli bir konu haline gelmiştir. Yağmur sularının toplanması ve depolanması; suyu sorumlu bir şekilde kullanmanın çok verimli, çevre dostu ve uygun maliyetli bir yoludur.

Şebeke suyuna bağlı değilseniz ya da kuyu suyu, yeraltı sondaj suyu gibi bir imkana sahip değilseniz yağmur suyu harika bir temiz su kaynağıdır. Şebeke suyuna bağlıysanız bile yine de bir yağmur suyu tankının olması size suyunuzu hem istediğiniz zaman ve şekilde kullanma özgürlüğü verirken hem de aylık su maliyetlerinizi azaltır.

Yağmur Suyunu Toplamak İçin Ne Tür Bir Çatıya İhtiyacım Var?

Hem eğimli hem de düz çatıların çoğu yağmur suyu hasadı için uygundur. Başarılı bir yağmur suyu toplama sistemi kurmak için, çatıya uygun büyüklükte bir oluk sistemi takılması yeterlidir.

Yağmur Suyu Tankından Su İçilir Mi?

Genel olarak, bir çatıdan toplanan yağmur suyunun, uygun bir arıtmadan geçmesini sağlamak için uygun filtreleme sistemlerinin kurulması tavsiye edilir.

Ayrıca yağmur suyu tankınızın yapıldığı malzemenin içme suyu saklamaya uygun olduğundan emin olmanız gerekir. Bu nedenle Santaş Su Depoları, gıda belgeli olduğundan içme suyu depolamaları için en güvenli tanklardandır.

Yağmur Suyu Tankı Kaç Ton/Litre Olmalıdır?

Yağmur suyu depoları ancak ihtiyacınız ve bütçeniz doğrultusunda doğru planlanarak seçilir. Ancak günümüz koşullarındaki su yoksunluğu göz önünde bulundurulduğunda ne kadar büyük bir yağmur suyu deposu alırsanız o kadar size daha çok fayda sağlayacaktır.

Yağmur Suyu Tankı Çeşitleri Nelerdir?

Polietilen su depoları

Polyester su depoları (fiber su deposu)

Modüler su depoları

Kompozit su depoları (CTP su deposu / GRP su deposu)

Şişme su depoları (esnek su tankı)

Yağmur Suyu İle Ne Kadar Su Toplanabilir?

Toplayabileceğiniz su hacmi, toplama yüzeyinizin büyüklüğüne yani çatı alanına (m2) ve bölgenizde alınan yağış miktarına bağlıdır. Yağışınızı (mm) toplama yüzey alanınızla (m2) çarparsanız ortalama bir tahmin hesaplanabilir. Bölgenizin ortalama yağış miktarını bulmak için bu yağış haritasını kullanabilirsiniz .

Elbette depolayabileceğiniz su hacmi, doğrudan depolama yapacağınız su tankının boyutuna da bağlıdır. İhtiyaçlarınıza göre yağmur suyu tankları hakkında daha fazla bilgi almak için Santaş Su Depoları satış yetkilisine danışınız.

Yağmur Suyu Deposu Yangın Deposu Olarak Kullanabilir Mi?

Elbette ihtiyaç durumlarında yedek tanklar yangın suyu deposu niteliğindedir. Ancak söndürme işlemleri için ekipmanlar bir yangın sprinkine veya hidrant sistemine bağlanacaksa, yangın hattı standartlarına göre hazırlanması gerekir. Yangın suyu depoları ilgili belediye tarafından itfaiyeden yapı iskanı alırken belgelendirme ile hazırlanır fakat acil eylem planlarında bu tarz prosedürler aranmaz. Bölgeden bölgeye su tankının türü değişkenlik gösterebilir bazı belediyeler polietilen su depolarını kabul ederken bazı belediyeler ise modüler su depolarını kabul etmektedir.

Yağmur Su Tankı Nereye Kurulmalıdır?

Bir tankı kurmak için en iyi yer, söz konusu tankın boyutuna ve şekline bağlıdır. Yeraltı yağmur suyu depoları da yer üstü yağmur suyu tankları da kullanılabilir. Depolar dikey ya da yatay kullanılabilir. Modüler prizmatik su depoları ise yeraltında kullanılamaz.

Toplama yüzeyinin nerede bulunduğu ve tankın ne için kullanılacağı da dikkate alınarak bu iki noktaya ne kadar yakınsa o kadar da az boruya ihtiyaç duyulacaktır.

Yağmur Suyu Tankı Nasıl Temiz Tutulur?

Oluklardan gelen sular, tanka girmeden önce süzgeç takılarak yaprakların tutması sağlanır bu tankınızdaki suyu temiz tutmanız ve pislikten arındırmanızın temelidir.

bu sistem olsa bile, tankınızdaki su, içilebilir hale gelmeden önce daha fazla filtrasyon ve klorlama vb. işlemler yapmanız gerektiğini unutmayın. 



 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU