yandex

Pırasa Yetiştiriciliği

Pırasa Yetiştiriciliği

   Ülkemizde kışlık sebzeler grubunda ilk sıralarda yer alan pırasa iki yıllık bir sebzedir. Birinci yıl yenilen uzun yapraklı gövde oluşur, ikinci yıl çiçek açar ve tohum bağlar. Pırasa esas itibari ile pişirilerek tüketilir. Soğanla aynı familyaya bağlı olduğundan çok ortak özellikleri vardır, ancak baş bağlamaz ve yenen kısmı gövde ve yapraklarıdır. Kara ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde sebze üretiminin önemli bir kısmını oluşturur.

TOPRAK İSTEĞİ

   Pırasalar her toprakta yetiştirebilmekle beraber nemli, humuslu ve besin maddelerince zengin tınlı-killi topraklar idealdir. Topraktaki humusun artması kaliteyi yükseltir. Toprak PH sı 6-6,5 civarında olmalıdır. Pırasa yetiştiriciliğinde asitli topraklardan kaçınılmalıdır. Toprakta besin maddeleri açısından azot eksik olmamalıdır.

SULAMA VE ÇAPALAMA İŞLEMLERİ

İlk can suyundan 3-4 gün sonra mutlaka ikinci bir sulama yapılmalıdır. İkinci sulamadan 10 gün kadar sonra yağmur yağmadığı taktirde üçüncü bir sulama ve hava şartlarına göre bütün gelişme süresince 1-2 hafta ara ile sulama yapmak pırasanın istenilen şekilde gelişmesi için şen önemli husutur. Sulamalardan sonra toprağı havalandırmak ve yabancı ot mücadelesi için çapa yapılması, tarladaki bakım işleri arasında sayılabilir.



 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU