yandex

Mercimek Yetiştiriciliği

Mercimek Yetiştiriciliği

   Mercimek tek yıllık, çeşitlere ve çevre koşullarına bağlı olarak 15-75 cm arasında değişiklik gösteren yükseklikte, tek dallı bir gövdeye sahiptir. GAP Projesinin uygulanacağı Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde baklagillerin ekim alanı toplam ekim alanının %25’ini kapsamaktadır. Yemeklik dane baklagiller içerisinde ise kırmızı mercimek %85’lik ekim sahası ile birinci sırda yer almaktadır.

 İklim İsteği

   Mercimek sıcak ılıman ve subtropik bölgelerin ürünüdür. Fakat tropik bölgelerin yüksek kısımlarında ya da serin mevsimlerde de yetişmektedir. Mercimek yemeklik baklagiller içerisinde kurağa, sıcağa ve soğuğa en dayanıklı olanıdır. Bölgemizde yaz sıcaklıkları erken ve birden geldiğinden, yaz ayları çok sıcak ve yağış olmadığından bölgede yazlık mercimek yetiştirmeyip, kışlık kırmızı mercimek üretimi yapılmaktadır. Optimum çimlenme sıcaklığı 8-13 ºC olup, genelde uzun gün bitkisidir. Vegetasyon periyodu iklime bağlı olmakla beraber 6-7 aydır

Sulama

   Mercimek kuru şartlarda yetiştiriciliği yapılan bir bitkidir. Bu yüzden sulama yapılmamaktadır. Ayrıca fazla su ürüne zarar vermektedir. Ayrıca aşırı kurak geçen yıllarda imkân olursa 1-2 su verilebilir.



 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU