yandex

Mango Yetiştiriciliği

Mango Yetiştiriciliği

   Sakız ağacıgiller familyasına ait olan tropikal meyve mango, köken olarak Hindistan’da yetişen bir meyvedir. Mango ağacının kenarları dalgalıdır ve sarı yapraklara sahiptir. 3 asırlık bir ömre sahip olan mango ağaçları ülkemizde de son yıllarda hızla yetiştirilmektedir. Mango yetiştiriciliği özellikle son dönemlerde büyük kazanç sağlamaktadır. Bunun nedeni, konum olarak Akdeniz bölgesinin mango üretimine uygun olmasıdır. Bu bağlamda son dönemlerde Mango nasıl yetiştirilir ve Mango çekirdeği nasıl ekilir gibi sorular merak konusudur. Mango ağaçlarının ülkemizde yetiştirilmesi önceki yıllarda mümkünsüz olarak görülse de devlet desteği ve uygun iklim, toprak koşulları ile mümkün olmuştur. Mango yetiştiriciliği zorlu bir süreç değildir. Bunun aksine oldukça kolay ve zahmetsizdir. Ancak bakım, dikme, gübreleme, sulama gibi gerekli adımlar doğru şekilde uygulanmadığında ortaya istenen sonuçlar çıkmaz. Bu nedenle Mango nasıl yetişir? Konusu ile ilgili geniş bilgi edinmek gerekir.

Mango Nasıl Yetiştirilir?

   Kökeni Hindistan’a dayanan mango ağacının yetiştirilmesi oldukça kolay bir süreçtir. Mango ağaçlarının boyu 40 metreyi bulmaktadır. Bu nedenle bakımının yapılması biraz zorlu olabilir. Ancak basit uygulamalarla yetiştirme süreci başarıyla tamamlanır. Mango yetiştiriciliği sırasında en önemli kural, aşılama ve gübrelemenin düzenli yapılmasıdır. Aynı zamanda doğru iklim bölgesinin seçilmesi de önemlidir.

   Mango nemli, derin ve tabakalı toprakta yetişir. Bu nedenle toprağın geçirgen olması gerekir. Mango yetiştirmek için tohum veya fide kullanılabilir. Tohumla ekim yapılacaksa mutlaka poli embriyonik tohum tercih edilmelidir. Fide ile ekim ise yine oldukça kolaydır. Bunun için fideye düzgün aralıklarla tohum ekimi gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda mango fidanı ile de mango yetiştiriciliği yapmak mümkündür. Mango fidanları kış aylarında ekilen bölgenin sıcaklığı 0 derecenin altına düşmüyorsa bölgede düşüyorsa serada yetiştirilmelidir. Dikimi oldukça kolaydır ve fazladan hiçbir prosedür gerektirmez.

   Mango tohumu çimlendirme, tohum içerisinde oluşan biyokimyasal ve fizyolojik olayların tümüdür. Mango tohumunun çimlendirilmesine mango tohumunun suyu emerek şişmesi ile başlanır. Bu sayede şişen tohum çatlar ve çimlenme için bir ortam oluşur. Tohum kabuğunun çatlaması, suyun kabuğu yumuşatması ile gerçekleşir. Çimlenmenin başlaması için mango tohumlarının basit maddeler haline gelmesi ve büyüme aşamasına geçmesi gerekir.

   Mango tohumu çimlendirme için su ile birlikte uygun sıcaklık da gerekir. Mango tropikal bir meyve olduğu için çimlendirmede de yüksek sıcaklık derecesi uygundur. Fidelerin büyümesi için en uygun sıcaklık genellikle normal sıcaklığın bir tık altıdır. Sıcaklık çimlenmenin hızına etki eder. Bu nedenle sıcaklığın doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Aksi halde mango yetiştiriciliği başarılı bir şekilde tamamlanmaz.



 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU