YEŞİL FASULYE
Toprak hazırlığı
Hububat ekilmiş olan tarlaya, taze fasulye üretimi yapılmak isteniyorsa, hububat bitkilerin hasatından sonra sökülüp toprağa karıştırılmalı ,5-7 cm çaplarındayken sonbaharda sürüm yapılmalıdır. İlkbaharda ekimden önce toprak tekrar kültivatör ile sürülür ve arkasından diskaro geçirilerek toprak ekime hazır hale getirilir.
Ekim Zamanı
Açıkta taze fasulye üretiminde mart sonu ve nisan aylarında ekime başlanır (bölge ekolojik şartları dikkate alınır). Fakat mevsim şartlarına göre Mayıs ayının son dönemine kadar kademeli olarak ekim yapılabilir. Örtü altı taze fasulye üretiminde ilkbahar döneminde 1 Mart, Sonbahar döneminde 15 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılır. Geniş alanlarda bodur taze fasulye üretimi yapılan yerlerde sıra usulü mibzerle ekim yapılır. Sıra arası 50-65 cm, sıra üzeri 10-25 cm ve 2-3 cm çapının içerisine gelecek şekilde tohum ekimi yapılır. Dekara 5-7 kg tohum ekilir. Sırık taze fasulye üretiminde karışık ekimin yanında (Mısır ile) söğüt fındık dallarını kullanılarak üreticiliği yapılmaktadır. Sırık taze fasulye üretiminde ocağa 5-7 adet tohum bırakılacak şekilde ekim yapılıp ve ocaklar arası 1m mesafe aralıklarla dikim yapılması tavsiye edilir .
Gübreleme
Olgunlaşmış olan fasulyeler daha olgunlaşmamış fasulyelere nazaran topraktan daha fazla besin miktarı alıp ve toprağın gücünü zayıflatır. Fasulyeler için tavsiye edilecek tabi ve ticari gübre miktarları her şeyden evvel topraktaki besinin ölçüsüyle ile ilgilidir. Toprak ölçümleri neticelerine göre ihtiyaç duyulan gübrelerin verilmesine dikkat edilmesi gerekir. Kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir. Olgunlaşma evresine girmiş olan tohuma herhangi bir ticari gübrenin zararının dokunmaması için gübrenin ,tohumların ekildiği yerin en az 5cm kadar uzağında ve 7,5 cm çapında verilmesi önerilir.
EKİM SONRASI
Fasulye tamamen olgunlaşıp 4-5 çift yapraklı olunca ilk çapası yapılır. Bitkilerin dal oluşumu evresinde, çiçek açmadan önce birinci çapadan 2-3 hafta sonra ikinici çapa yapılır. Çiçeklenme döneminde çapalama yapılmaz.
Sulama
Eşeysiz üreme tekniğiyle üretim(yani tek bir canlının kendisinin tamamen aynısı başka canlı üretmesi) evresinde taze fasulye bitkisinin su ihtiyacı en az 300-450 mm’dir. Bitkiler eşeyli üretim(iki farklı canlının kalıtım özelliklerinden de alarak yeni bir canlı oluşması)evresi tam çiçekte iken sulama yapılması tavsiye edilmez. Sulama zamanları fidelerde üç yaprakçıklı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden hemen önce, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki zaman dilimlerinde olmak üzere sulama sık ve az olacak şekilde sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulanmayı sever, suyu bol bol vermekten kaçınılmalıdır.
Hasat
Olgunlaşmış taze fasulye toplanmasının en uygun olduğu zamanı; baklaların asıl çeşit karakterini gösterdiği iriliğin 1/3’nü aldığı dönemdir. Toplama zamanında gecikme olursa toplanmış olan fasulyelerin selülozlaşması yönünde sertleşmeler, içindeki tanelerin yeme zevkini bozacak yönde irileşmesi ve en önemli noktalardan bir tanesi de kılçıklılığın çoğalması ve sert bir şekil almasına neden olmaktadır.
Tohum Üretimi
Tohumluk fasulye üretiminde, tohumlarda büyük tahribata neden olan burukus tahribatının önüne geçmek için çiçeklenme döneminde mutlaka dikkatli bir mücadelenin yapılması gerekmektedir. Baklalar, harmanlama dönemindeki yağışlardan çok iyi bir şekilde korunmalıdır. Eğer iyi bir şekilde muhafaza edilmezse ıslanmış olan baklaların içindeki tohumların kabukları sararır, koyu renk alır ve kabuğu kuruduğunda kırışık kırışık bir şekil alır. Bunun için hesatı yapılan bitkiler halk arasında ‘çatı’ diye bilinen merdiven görünümündeki kurutma düzenekleri üzerine alınarak kurutulma işlemi yapıldıktan sonra toplama işlemi yapılır. Bu şekilde yapılan işlemde de sorunlar oluşabiliyor o da düvenle yapılan harmanlardan elde edilen tohumların üzerinde düven taşlarının yaptığı çizikler, tohumla birlikte taşınan hastalıkların yayılmasına neden olur. Başarılı bir tohum üretiminde dekardan çeşide bağlı olmak üzere 180-240 kg verim alınır. Toplamadan elde edilen saman çok kıymetli bir hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.