yandex

Arpa Yetiştiriciliği

Arpa Yetiştiriciliği

Ana hatlarıyla arpa nedir ve hangi toprakla yapısına uyum sağlar?

   Arpa tek yıllık bir uzun gün bitkisidir. Fakat değişken gün uzunluklarına da uyabilir. Arpa, tahıllar arasında en çok üreyenlerdendir.  Normal zamanda 5 – 8 kardeş verir. Bitki boyu ortalama 35-100 cm kadar olmaktadır. Başakları ortalama 8 – 15 cm boyunda olup 2, 4 ve 6 sıralıdırlar. Dane yapısında % 9 ham protein, % 67 kadarda karbonhidrat bulunur. Arpa serin iklim tahılları arasında buğdaydan sonra en çok ekimi yapılan tahıllar arasında yer almaktadır.

   Arpa daha çok hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yem olarak değeri mısırın %95’i kadardır. Yemlik arpalarda protein oranının fazla olması istenir. Kavuzun fazla olması arpanın besleyicilik değerini düşürür.

   Kullanıldığı önemli alanlardan biri de malt sanayisidir. Bira üretimi için gerekli olan malt iki sıralı beyaz arpalardan elde edilmektir. Biralık arpalarda protein oranının düşük olması gereklidir ülkemizde yetiştirilen arpaların çoğunu biralık arpalar oluşturmaktadır. Tarımsal işlemlerin gereği gibi yapılması durumunda kaliteleri daha da yükselecek ve ihraç etme olanakları da doğacağından, ülkemize döviz getiren tarım ürünlerinden biri de arpa olacaktır.

   Arpanın su ihtiyacı buğday kadar olmamakla beraber, bol verim ve kaliteli ürün için yeterli miktarda da toprak ve suya ihtiyaç vardır. Arpada sulama yapılacaksa birinci su sapa kalkma ikinci su süt olumu devresinde olmak üzere iki su verilir. Tek su verilecek ise süt olum devresinde tatbik edilmelidir. Sulamada tatbik edilecek husus bitkinin gelişme devresinde, yağışların yeterli olmadığı dönemlerde arpanın toprakta ihtiyacı olan suyun, sulama suyu ile karşılanmasıdır.



 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU