yandex

Ananas Yetiştiriciliği

Ananas Yetiştiriciliği

   Ananas’ın dünya pazarında iyi bir yeri vardır. Ananasın meyvesine ve meyve suyuna da endüstriyel katkısı vardır. Ananas A ve B vitaminince zengin ve kalsiyum içeren iyi bir besin kaynağıdır. Ayrıca fosfor ve demir içermektedir. Ananas en bilinen tropik meyveler arasında yer alır. Ticari bir meyve olarak tropikal ve subtropikal bölgelerde boyunca yayılır. Dünyanın önemli ananas yetiştiricisi olan ülkeler; Hawai Adaları, Filipinler, Malezya, Tayland, Brezilya, Gana, Kenya, Meksika, Tayvan, Güney Afrika, Avustralya, Porto Riko ve Hindistandır. En büyük ananas yetiştiricisi Hindistan’dır

Ananas yetiştiriciliğinde iklim istekleri

   Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin ılık ve nemli iklim şartları ananas yetiştiriciliği için son derece elverişli olmaktadır. Ananas en iyi, yoğun yağış alan bölgelerde büyür yıllık ortalama 1500 mm yağış alan bölgelerde ananas yetiştirilebilir. Bunun yanında iyi bir hava nemi ve sulama koşulları sağlanmalıdır. Deniz kıyısına yakın yerlerle beraber, bunun yanı sıra iç bölgelerde de ananas yetiştirilebilir. Ekim alanını deniz seviyesinden 1500 m yüksekliğe genişletebiliriz. Ananas yetiştiriciliğinde optimum gelişme sıcaklığı 15-32 °C’ dir. Düşük sıcaklık, az güneş ışığı ve sürekli gölge ürüne zarar verebilir.

Ananas yetiştiriciliğinde sulama

   Ananas gelişme ve büyüme zamanında oldukça su isteyen bir bitkidir. Yetiştiği bölgelerde Ağustos ayı başından itibaren verilen uyandırma suyu ve kış mevsimi yağışlarının başlangıcına kadar olan sürede düzenli ve yeterli miktarlarda su ister. Kış mevsiminde ise gerekli su ülkemizde genellikle yağışlardan sağlanır. Özellikle hasat döneminde yağışlar yetersiz ise mutlaka sulama yapılmalıdır. Susuz kalan bitkilerde verim ve kalite düşer. Ağır karakterli topraklarda aşırı su vermemek gerekir. Aşırı su kök çürümelerine neden olmaktadır.

Çiçekleme

   Gerekli yetişkinliğe ulaşan bitki, 11-12 ay süre sonra en az 40 yaprak oluşmasının ardından çiçek açar. Bir yıl içinde normalde bitkilerin %70- %80’ni çiçek açar. Bazen çiçek zamanında açmayabilir. Çiçek açmayan bitkiler, çevresel koşullar ve iyi beslenme ile 15–18 ay sonra bile, % 50–60 şı çiçeklenebilir. Golden fosfor bu durumda yardımcı olur. Bir ananas bitkisi hayatı süresince yalnızca bir meyve üretmektedir.



 WHATSAPP
 İLETİŞİM FORMU